VALTIONETU

Tunteilla on ulkopolitiikassa merkitystä

Järki on, ja sen tulee olla vain intohimojen orja.” – David Hume

Ulko- ja turvallisuuspoliittisessa keskustelussa vaaditaan toisinaan kykyä erottaa toisistaan kylmät faktat ja kuumat tunteet. Tämä perustunee siihen ajatukseen, että ihminen pystyisi ajattelemaan puhtaan rationaalisesti. Tunteiden ja sun muun hömpötyksen ajatellaan usein olevan tässä vain tiellä.

Itsekin kuulun koulukuntaan, joka painottaa rationaalisuutta ja kovien kustannus-hyötyanalyysien tekemistä. Mielestäni laskelmien tekeminen on useimmiten mahdollista. Esimerkiksi edellinen kirjoitukseni tuomitsemisesta Twitterissä edusti tätä ajattelua.

Asia on harvoin näin yksinkertainen. Tosiasia on se, että emme ole oikeasti kovinkaan älykkäitä. Kaikilla meillä on taipumusta yliarvioida kognitiiviset taitomme. Rationaalisuutemme ei ole aina niin rationaalista kuin haluaisimme.

***

Aivojemme toimintalogiikka on lähes yhtä tuntematon itsellemme kuin se on muillekin. Emme ole aina tietoisia, mistä näkemyksemme tarkalleen ottaen syntyvät. Ajatteluumme vaikuttavat monet tiedostamattomat tekijät, koska osa ajatuksistamme syntyvät alitajuntaisesti. Esimerkiksi ihmiset kannattavat tulonsiirtoa suurituloisilta pienituloisille todennäköisemmin silloin, jos heillä on nälkä.

Näkemyksemme perustuvat olettamuksiimme, joiden synty on ollut pitkä ja monimutkainen prosessi. Kaikki näkemyksemme eivät ole tenttikirjojen sivuilta, vaan niihin ovat vaikuttaneet myös historia, ympäristö ja lähipiiri. Emme olisi samanlaisia, jos olisimme syntyneet toiseen valtioon.

Ongelma tässä on se, että emme tiedä, mitkä kaikki tapahtumat ja informaatio ovat vaikuttaneet olettamuksiimme. Todellisuudessa muistamme asioita väärin ja osa omaksutusta informaatiosta on alunperinkin ollut täysin virheellistä. Harvoin vain kyseenalaistamme olettamuksiamme. Emme osaa argumentoida itseämme vastaan, koska emme pelkää huijatuksi tulemista.

Olettamukset selittävät mielestäni kiivaat tunteet poliittisissa väittelyissä. Niissä kyse ei ole oikeastaan siitä, kuka tietää politiikasta eniten – kyse on loppupeleissä siitä, keitä me olemme.

***

Rationaalisuus ei ole immuuni alitajunnalle tai väärille olettamuksille. Se ei ole myöskään immuuni tunteille. Itse asiassa tutkimuksen mukaan ihminen reagoi tapahtumiin usein ensin tunteella, sitten vasta järjellä. 

Ulkopolitiikan näkökulmasta mielenkiintoisia tunteita ovat viha ja pelko. Viha johtaa yleensä aggressiiviseen politiikkaan, jossa riskinottohalukkuus kasvaa. Pelolla on päinvastainen vaikutus: ulkopolitiikka muuttuu varovaiseksi ja riskien ottamista vältellään.

Kuuban ohjuskriisi on tästä hyvä esimerkki. Kennedy ja hänen hallintonsa tuohtui saatuaan selville, että Neuvostoliitto on sijoittamassa ydinaseita Kuubaan. Alkuvaiheessa suosituimmiksi vastatoimiksi tulivat ohjusasemien pommittaminen ja täysimittainen hyökkäys Kuubaan.

Myöhemmin pelon tunne alkoi hiipiä Kennedyn puseroon. Pommittaminen tai invaasio olisi ollut varmasti hyvä kostotoimi, mutta se olisi saattanut johtaa sotaan Neuvostoliittoa vastaan, mikä olisi voinut taas muuttua ydinsodaksi. Siksi Kennedy päätyikin lopulta asettamaan merisaarron Kuuban ympärille, koska se oli vaarattomampi vaihtoehto kuin pommittaminen.

Kennedyn päätöksen voi tulkita olevan rationaalinen. Ohjusasemien pommittamisesta tai hyökkäyksestä ei olisi saatu niin suurta hyötyä, että se olisi ylittänyt siitä syntyneitä kustannuksia – eli mahdollista ydinsotaa.

Toisaalta aggressiivisia toimia olisi voinut myös perustella rationaalisesti. Kennedyn hallinto olisi voinut laskea, että pommittaminen olisi saanut Neuvostoliiton perääntymään. Ydinsodan uhka olisi ollut marginaalinen, koska Kennedyn hallinto olisi voinut tulkita Neuvostoliiton olevan todennäköisesti haluton ajautumaan sotaan Kuuban takia. Kasvanut riskinottohalukkuus olisi voinut muuttaa laskelmia.

Sekä vihasta että pelosta syntyneitä vastatoimia olisi voinut jossain määrin perustella rationaalisuudella. Ei ole siis yhdentekevää, mitä valtionjohto tuntee. Hieman kärjistäen voikin todeta, että ihmiskunnan kohtalo riippui vuonna 1962 Kennedyn tunteista.

***

Tunteiden merkitystä ei pidä vähätellä, vaikka pidänkin edelleen kiinni rationaalisen koulukunnan hyödyistä. On vain syytä pitää mielessä, että omat tulkinnat ja argumentaatiot eivät ole aina niin rationaalisia tai vapaita tunteista kuin haluaisi.

Kylmillä faktoilla ei ole ehkä politiikan tutkimuksessa tunteita, mutta ne eivät myöskään puhu puolestaan. Faktat heräävät henkiin vasta sitten, kun joku niitä tulkitsee. Tulkintoihin ei vaikuta pelkästään kuivat teoriat ja käsitteet, vaan myös tulkitsijan maailmankatsomus, olettamukset – ja tunteet.

Tunteilla on ulkopolitiikassa merkitystä

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Siirry sivun alkuun