VALTIONETU

Mitä jos talibanit haluavat itselleen ydinaseita?

Not all treasure is silver and gold, mate.” – Captain Jack Sparrow

Talibanit hallitsevat jälleen Afganistania – jos joku ei ole jostain syystä vielä kuullut. Järjestö näyttää tehneen jonkinlaisia päivityksiä toimintaansa oltuaan 20 vuotta oppositiossa. Poliittinen linja pysynee samana, mutta viestintää on ainakin kehitetty. Vaikuttaa siltä, että he haluavat olla vakavasti otettava ryhmä. 

Kuten kaikki vakavasti otettavat poliittiset ryhmät haluavat, myös talibanit haluavat pysyä vallassa. Siksi kansainvälisen politiikan laki koskettaa myös heitä: jokainen valtio on viime kädessä itse vastuussa omasta turvallisuudestaan ja selviytymisestään. Tämä herättääkin kysymyksen, pystyisivätkö talibanit hankkimaan ydinaseita turvatakseen olemassaolonsa?

***

Hyvät uutiset ensin. Ydinaseiden kehittäminen on monimutkaista puuhastelua, koska mikä tahansa alkuaine ei sovi räjähdysaineeksi. Ydinaseissa käytetään kahta ainetta: rikastettua uraania ja/tai plutoniumia. Molemmat ovat fissiilejä aineita: atomit tuottavat hajotessaan valtavan määrään energiaa ja neutroneita, jotka hajottavat lisää atomeja, mikä johtaa hallitsemattomaan ketjureaktioon. Eli suomeksi aine räjähtää.

Rikastettua uraania saadaan luonnonuraanista, jossa on kahta isotooppia U-238 (99,3 %) ja U-235 (0,7 %). U-238 ei ole fissiili aine, joten luonnonuraani ei sellaisenaan kelpaa ydinaseeseen. Siksi uraania pitää rikastaa. U-235 on fissiili aine, joten sen määrää täytyy lisätä 0,7 %:sta. Uraani kelpaa ydinaseeseen kun siinä on yli 90 % U-235:tä.

Uraanin rikastaminen on teknisesti haastavaa, eikä sitä pysty tekemään kotikonstein (ellei Clas Ohlsonilta löydy siihen sopivia sentrifugeja, mikä ei olisi sinänsä yllätys). Rikastus tapahtuu yleensä erikseen rakennetuissa rikastuslaitoksissa uraanin louhinnan yhteydessä. 

Plutoniumia ei puolestaan esiinny luonnossa. Sitä saadaan esimerkiksi ydinvoimalassa käytetyssä ydinpolttoaineesta. Tähän toimenpiteeseen tarvitaan erillinen jälleenkäsittelylaitos, jotta käytetystä polttoaineesta voidaan erottaa kemiallisesti plutonium. Homma on hankalaa siksi, että käytettyä polttoainetta varten tarvitaan toimiva ydinreaktori ja ydinjäte on äärimmäisen säteilevää.

Afganistanissa ei ole ydinvoimaloita, uraanin rikastuslaitoksia tai jälleenkäsittelylaitoksia. Talibanit eivät siten kykene tällä hetkellä valmistamaan tiettävästi ydinaseisiin kelpaavaa materiaalia. Tämä ei ole kuitenkaan ylitsepääsemätön este ydinaseiden hankkimiselle.

***

Sitten ne huonot uutiset. Fissiileihin aineisiin liittyy vanha merirosvoviisaus: jos jotain ei jaksa tai osaa tehdä itse, se kannattaa varastaa. Maailmassa on eri varastoissa satoja tonneja rikastettua uraania ja plutoniumia.

Varastoihin, rikastuslaitoksiin ja jälleenkäsittelylaitoksiin murtautuminen on täysin mahdollista. Kaikkiin paikkoihin pystyy murtautumaan, jos on riittävän nokkela – kuten Musta Ritari Aku Ankassa jo osoitti. Esimerkiksi vuonna 2012 Yhdysvalloissa kolme aktivistia, joista yksi oli 82-vuotias katolinen nunna, onnistuivat murtautumaan sisään korkean turvaluokituksen varastoon. 

Talibanien lähimmät laitokset ja varastot löytyvät Pakistanista. Tämä on aikaisemminkin herättänyt huolta, sillä Pakistania on syytetty lepsuista turvatoimista sen laitoksissa ja varastoissa. 

Fissiilien aineiden varastaminen ja niiden kuljettaminen Afganistaniin ei olisi mahdoton tehtävä. Jo noin 15 kg rikastettua uraania tai 6 kg plutoniumia riittää yhteen pieneen ydinkärkeen. Plutonium on lisäksi heikosti säteilevää, eikä vaadi mittavia säteilysuojia.

***

Vaikka talibanit pystyisivät valmistamaan ydinkärkiä, maalla ei ole toistaiseksi ohjuksia tai strategisia pommittajia. Ydinkärkiä voisi käyttää, mutta ne pitäisi käytännössä kuljettaa pakettiautolla määränpäähänsä ja sitten räjäyttää. Ei järin kätevää.

Suurin huoli tässä kaikessa on se, että mitä jos fissiilejä aineita luisuu talibanien kautta al-Qaidan käsiin? Al-Qaidaa ei haittaa ohjusten ja lentokoneiden puute. Ydinterrorismiin kelpaa varsin mainiosti ydinkärjen tai improvisoidun ydinräjähteen kuskaaminen kaupungin keskustaan pakettiautolla.

Joka tapauksessa ei ole toistaiseksi takeita talibanien halukkuudesta hankkia ydinaseita. Talibanit eivät kuitenkaan ole “lukutaidottomia paimentolaisia”, koska mikään epämääräinen rosvolauma ei saa kokonaista valtiota hallintaansa muutamassa viikossa. Järjestö oletettavasti pohtii tälläkin hetkellä, mikä on paras tapa turvata tulevaisuudessa heidän olemassaolonsa. Talibaneille Pohjois-Korea lienee valitettavan hyvä esimerkki siitä, miten äärijärjestö voi suojella itseään ydinasepelotteella. Talibanien ydinasepelote on luultavasti äärettömän epätodennäköinen vaihtoehto – mutta ei mahdoton.

Mitä jos talibanit haluavat itselleen ydinaseita?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Siirry sivun alkuun