VALTIONETU

Miksi karua totuutta Venäjän oppositiojohtajasta Aleksei Navalnyistä peitellään?

“Jokainen valtio saa ennemmin tai myöhemmin maksaa ikkunaruudut, jotka sen lehdistö särkee.” – Otto Von Bismarck

Venäjän oppositiojohtaja Aleksei Navalnyi myrkytettiin viime elokuussa, mistä syntyi varsinainen hullunmylly. Syyllinen vaikuttaa olevan Bellingcatin mukaan Venäjän turvallisuuspalvelu. Se ei ole yllätys varmasti kenellekään.

Navalnyi on saanut poikkeuksellisen paljon huomioita viime aikoina. Venäjän tunnetuin oppositiojohtaja on ollut vakiokasvo uutisissa. Suuresta huomiosta huolimatta miehen poliittista taustaa on käsitelty varsin suppeasti. Navalnyin todellinen henkilökuva on jäänyt hämärän peittoon.

***

Mediassa Navalnyi esitetään aina korruptiota ja Putinia vastustavaksi poliitikoksi. Se on totta, mutta eihän se kerro todellisuudessa hänestä yhtään mitään. Kaikki oppositiopoliitikot vastustavat korruptiota ja valtaapitäviä. Se on itsestäänselvyys. Korruptionvastaisuus ei ole mikään oikea poliittinen linja.

Siksi Navalnyi on paljon muutakin. Hän on taitavan somen käytön lisäksi äärinationalisti, jonka mielestä Venäjä kuuluu venäläisille. Ilmeisesti Navalnyillä on läheiset välit Venäjällä toimiviin äärioikeistoryhmiin. Hän on esittänyt varsin rasistisia mielipiteitä esimerkiksi kutsumalla pohjoiskaukasialaisia muslimeita “torakoiksi”.

Äärinationalismin lisäksi Navalnyi tukee venäjämielisiä liikkeitä Georgiassa, Moldovassa ja Ukrainassa. Haastattelussa hän on myöntänyt, ettei palauttaisi Krimiä Ukrainalle, koska niemimaa on hänen mukaan oikeasti osa Venäjää. Navalnyi ei näe etnistä eroa ukrainalaisten ja venäläisten välillä. Ukrainan sota ei ole siis varsinaisesti ongelma.

***

En usko salaliittoteorioihin tai median “mädätykseen”, mutta on mielestäni jokseenkin ilmeistä, miksi Navalnyistä ei kerrota kaikkea. Syy ei voi olla se, että toimittajat eivät tietäisi. Selviäähän nämä asiat nopeasti internetistä. Syy tuntuu olevan enemmänkin se, että totuus Navalnyistä ei sovi median narratiiveihin.

Pääsääntöisesti olen tyytyväinen suomalaiseen journalismiin, mutta joskus toimittajilla on taipumusta luoda maailmasta mustavalkoinen. Ikään kuin maailma olisi jokin Taru sormusten herrasta, jossa hyvät ja pahat taistelevat – ja lopussa rakkaus voittaa. Navalnyin poliittiset mielipiteet eivät tunnu istuvan tähän narratiiviin. Siksi niitä kai peitellään.

Tätä voi testata hauskan ajatusleikin avulla: kumpi antaa Navalnyistä paremman kuvan Venäjän johtavana oppositiojohtajana?

  1. Navalnyi on oppositiopoliitikko, joka vastustaa korruptiota ja Putinia. Hän on istunut vankilassa useamman kerran tekaistujen syytösten takia.
  1. Navalnyi on äärinationalistinen oppositiopoliitikko, jolla on yhteyksiä äärioikeistoon. Hänen mielestään Krimin niemimaa on osa Venäjää.

Vaikuttaa siltä, että tällä hetkellä toimittajille kuka tahansa kelpaa vastapainoksi Putinille. Karu tosiasia lienee kuitenkin se, että Venäjällä ei ole kunnon oppositiota – ei ainakaan sellaista oppositiota, jota me länsimaalaiset haluaisimme. Navalnyi ei vaikuta olevan mitenkään länsimaisten arvojen ja demokratian kannattaja. 

***

Tuntuu jossain määrin kummalliselta, että Navalnyistä ei ole tehty syväluotaavia artikkeleita. En ole puolen vuoden aikana törmännyt haastatteluun, jossa häneltä kysyttäisiin oikeita poliittisia näkemyksiä. Minulla ei ole aavistustakaan, mikä on Navalnyin näkemys EU:sta, Natosta, asevalvonnasta, ilmastonmuutoksesta tai kauppapolitiikasta.

Se on pitkä miinus suomalaisen median koulutodistukseen. Journalistit pitävät itseään vallan vahtikoirina, joiden tehtävänä on jakaa tietoa vaikeista ja kiusallisista asioista. Toimittajien mantra ei kuitenkaan tunnu pätevän Navalnyihin. Sen sijaan esimerkiksi Kalevan artikkelissa todetaan, että “Navalnyin menneisyydestä on loppujen lopuksi vaikea löytää mitään sellaista, mikä oikeasti pilaisi hänen maineensa.”

Jokainen saa tietysti päättää, mikä pilaa maineen ja mikä ei. Jos länsimaalainen poliitikko laukoisi samanlaisia mielipiteitä kuin Navalnyi, olisi hän luultavasti jatkuvasti median hampaissa.

Tarkoitukseni ei ole nyt mustamaalata Navalnyitä. Hän on uskottava oppositiojohtaja, vaikka hänen poliittinen kokemattomuutensa herättää kysymyksiä. Enemmän tässä hiertää toimittajien haluttomuus elää niin kuin he opettavat. Asioista pitäisi puhua niiden oikeilla nimillä, vaikka se pilaisi kauniit narratiivit. Aleksei Navalnyi ei muutu länsimaalaiseksi valikoivilla faktoilla.

Miksi karua totuutta Venäjän oppositiojohtajasta Aleksei Navalnyistä peitellään?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Siirry sivun alkuun